ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Shabsuka. Resipi Shabsuka ni adalah antara menu yang istimewa untuk hidangan sarapan pagi yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..
Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 35 Minit
Keseluruhan: 50 Minit | Jumlah Hidangan: 8-10 Orang
Bahan-bahan:
500g daging lembu kisar atau daging dihiris
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar halia kisar
4 sudu besar serbuk kari daging
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji toamto dipotong dadu
1 cawan sayur campuran
1 tin tomato puree size sederhana
4 sudu besar tomato sos
1-2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
6 biji telur
Cara menyediakan:
1. Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit.
2. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotong dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya..
3. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.
4. Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan.
5. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selama 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang.
Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 35 Minit
Keseluruhan: 50 Minit | Jumlah Hidangan: 8-10 Orang
Bahan-bahan:
500g daging lembu kisar atau daging dihiris
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar halia kisar
4 sudu besar serbuk kari daging
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji toamto dipotong dadu
1 cawan sayur campuran
1 tin tomato puree size sederhana
4 sudu besar tomato sos
1-2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
6 biji telur
Cara menyediakan:
1. Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit.
2. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotong dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya..
3. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.
4. Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan.
5. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selama 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang.
No comments:
Post a Comment