ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Laksa Sarawak. Resipi Laksa Sarawak adalah antara hidangan yang cukup lazat dan popular dikalangan masyarakat Sarawak. Cubalah Resipi Masakan ini..
Penyediaan: 25 minit | Memasak: 35 minit
60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan untuk kuah:
2 liter santan (2 biji kelapa)
4 liter air
1/2 kg ayam (potong sederhana besar)
50 gm udang kecil (rendam dan kisar)
10 biji tauhu fuk (tauhu goreng)
Bahan dikisar:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
5 biji buah keras
3 batang serai
10 tangkai cili kering
2 cm belacan
1 sudu kecil
Serbuk kayu manis
Bahan hiasan:
Taugeh
Cili merah (hiris)
Sedikit bijan (sangai)
Limau kasturi (belah dua)
Udang direbus
Sedikit hirisan telur dadar
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan air, ayam dan udang.
4. Tuangkan santan, kacau perlahan.
5. Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup rasa.
6. Masukkan tauhu fuk dan biarkan masak seketika dan angkat.
7. Hidangkan bersama mihun dan bahan hiasan lain.
Penyediaan: 25 minit | Memasak: 35 minit
60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan untuk kuah:
2 liter santan (2 biji kelapa)
4 liter air
1/2 kg ayam (potong sederhana besar)
50 gm udang kecil (rendam dan kisar)
10 biji tauhu fuk (tauhu goreng)
Bahan dikisar:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
5 biji buah keras
3 batang serai
10 tangkai cili kering
2 cm belacan
1 sudu kecil
Serbuk kayu manis
Bahan hiasan:
Taugeh
Cili merah (hiris)
Sedikit bijan (sangai)
Limau kasturi (belah dua)
Udang direbus
Sedikit hirisan telur dadar
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan air, ayam dan udang.
4. Tuangkan santan, kacau perlahan.
5. Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup rasa.
6. Masukkan tauhu fuk dan biarkan masak seketika dan angkat.
7. Hidangkan bersama mihun dan bahan hiasan lain.
No comments:
Post a Comment