Saturday 23 November 2013

Resipi Kek Sifon Ceria

Resipi Kek Sifon Ceria ala-ala marble yang kurang manis, best dimakan waktu petang tanpa kemanisan. Kalau nak manis seperti biasa, cuma tampahkan lagi 200 gram gula kastor.

Bahan A
500 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh pewarna (3-5 warna mengikut kesukaan)
100ml minyak masak
100ml susu sejat
7 biji kuning telur A
secubit garam

Bahan B
7 biji putih telur A
300 gm Gula Kastor
1/2 sudu teh krim tartar

Cara Menyediakannya
1. Sediakan bahan-bahannya

2. Pukul kuning telur bersama minyak masak, garam, serbuk penaik, soda. Kemudian masukkan tepung gandum dan susu dan gaul rata.

2. Pukul putih telur bersama gula dan krim tartar.

3. Satukan semua bahan, kemudian asingkan bahan kepada tiga bekas. Kita masukkan pewarna biru, merah dan hijau.

4. Kemudian kacau sehingga pewarna sebati.

5. Masukkan ke dalam loyang, kita guna periuk kalis lekat jenama IKAN. Bakar selama 20 minit dengan api sederhana. Kalau guna oven, bakar dengan suhu 175'C selama 30-40 minit atau sehingga masak

6. Inilah hasilnya
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment