ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Daging Dendeng Berlado. Resipi Daging Dendeng Berlado ni adalah antara menu yang istimewa untuk hidangan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..
Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 40 Minit
Keseluruhan: 60 Minit | Jumlah Hidangan: 8-10 Orang
Bahan-bahan:
1 kg daging lembu
7 ulas bawang merah (hiris)
10 ulas bawang putih (hiris)
3 helai daun limau purut
2 helai daun salam
2 biji tomato (hiris nipis)
Sedikit air asam jawa
20 tangkai cili merah (tumbuk kasar)
Minyak masak
Garam dan gula secukupnya
2 batang serai (ketuk)
Cara menyediakan:
1. Rebus daging lembu sampai empuk. Biar sejuk kemudian potong nipis.
2. Selepas itu masukkan daging ke dalam kuali dan direbus bersama-sama dua cawan air, bawang putih, bawang merah, serai, daun limau, daun salam, air asam jawa, gula dan garam.
3. Kemudian angkat daging dan tumbuk hingga nipis.
4. Kemudian goreng daging hingga garing dan ketepikan.
5. Panaskan minyak masak, kemudian tumis cili merah dan tomato hingga garing.
6. Kemudian masukkan daging dan gaul hingga rata bersama sambalnya dan masukkan garam dan gula.
Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 40 Minit
Keseluruhan: 60 Minit | Jumlah Hidangan: 8-10 Orang
Bahan-bahan:
1 kg daging lembu
7 ulas bawang merah (hiris)
10 ulas bawang putih (hiris)
3 helai daun limau purut
2 helai daun salam
2 biji tomato (hiris nipis)
Sedikit air asam jawa
20 tangkai cili merah (tumbuk kasar)
Minyak masak
Garam dan gula secukupnya
2 batang serai (ketuk)
Cara menyediakan:
1. Rebus daging lembu sampai empuk. Biar sejuk kemudian potong nipis.
2. Selepas itu masukkan daging ke dalam kuali dan direbus bersama-sama dua cawan air, bawang putih, bawang merah, serai, daun limau, daun salam, air asam jawa, gula dan garam.
3. Kemudian angkat daging dan tumbuk hingga nipis.
4. Kemudian goreng daging hingga garing dan ketepikan.
5. Panaskan minyak masak, kemudian tumis cili merah dan tomato hingga garing.
6. Kemudian masukkan daging dan gaul hingga rata bersama sambalnya dan masukkan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment