Bahan-bahannya
1/2 ekor ayam
2 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan garam
1 biji telur ayam
pengetuk (kita guna lesung je)
Cara Menyediakannya:
1. Sediakan ayam. Ketuk ayam terlebih dahulu terutama sekali yang ada tulang seperti paha, kepak, dada. Kemudian taburkan serbuk lada hitam
2. Taburkan garam dan tepung gandum. Gaul sebati. Peram 10 minit.
3. Panaskan minyak. Pecahkan telur dan gaul ayam tadi
4. Goreng tenggelam minyak (deep fry). Nak hasil goreng yang padu, tutuplah kuali.
5. Apabila sudah masak, keluarkan ayam dan ketuk sekali lagi.
6. Siap dihidang bersama sambal belacan Mok Ju Ceria. Boleh dimakan begitu sahaja.
SELAMAT MENCUBA
Untuk sambal Belacan Mok Ju, refer link sini: http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/11/resipi-sambal-belacan-mok-ju-ceria.html
No comments:
Post a Comment