Thursday 21 November 2013

Resipi Makarun Ceria

Resipi Macaroon / Makarun Ceria merupakan jelmaan makanan perancis yang dihasilkan dengan teknik yang luar biasa.
Jom cuba

Bahan-bahannya
2 biji putih telur
80 gram serbuk badam
140 gula aising
sesudu koko (kalau nak warna warni, guna pewarna)

Cara menyediakannya:
1. Campurkan koko, gula dan serbuk kacang badam ke dalam satu bekas dan gaulkan.
Kalau guna pewarna, jangan campur koko ya. Tunggu step ketiga

2. Pukul putih telur sehingga kembang. 

3. Kemudian kisar semua bahan serentak. Bagi yang guna pewarna, asingkan kepada tiga bekas berasingan selepas kisar. Gaulkan bahan

4. Picit adunan ke atas kuali tidak melekat (kita guna jenama IKAN 2). Kalau tak ada kuali ni, guna ketuhar tapi lapikkan dengan kertas minyak atas loyang

5. Ketuk kuali ke atas meja perlahan-lahan sehingga adunan jadi leper. 
Kita tak tunggu sejam, lepas ketuk terus bakar. Guna IKAN 2 api sederhana, selama 10 minit sahaja.
Kalau guna oven, bakar selama 15 minit dengan suhu 140 darjah celcius

6. Untuk hiasan, boleh guna jem. Kita guna mentega kacang bercoklat.
Biskut yang manis ini, jangan buat banyak-banyak, nanti tak habis.
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment