Bahan-bahan:
2-4 batang Kaki lembu
1 keping lidah lembu (opsyen)
2.5 liter air tapis untuk merebus
Gula dan Garam secukup rasa
3 sudu makan Cuka buah
3 sudu makan asam jawa dilarut dengan 1/2 cawan air panas
15 tangkai Cili kering atau 5-7 sudu makan cili giling
1 keping Gula nisan (gula Melaka)
500ml air tapis untuk sos
Cara Membuat:
1. Bersihkan kaki lembu, bakar kaki lembu untuk buang bulunya. Kemudian kikis bahagian yang telah dibakar. Kuku lembu tu kena buang, tinggalkan isinya sahaja. Kemudian, ambil kulit dan isi kakinya. Kita tak guna tulang, hanya ambil kulit, isi dan uratnya sahaja. Pastikan semuanya bersih, bulu dan bekas arang semua harus dibersihkan.
2. Rebus isi tadi ke dalam periuk dengan 2 liter air, api sederhana. Rebus sehingga lembut dan air hampir kering dalam secawan.
3. Tumis cili giling dan larutkan gula melaka. Kemudian masukkan semua bahan dan diakhiri dengan kaki lembu dan lidah lembu.
4. Siaplah rojak katih kita.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment