4 ekor burung puyuh
2 sudu serbuk kunyit
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji cili api
1 tangkai cili merah
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu kicap manis
1 cawan air tapis
garam, ajinomoto dan gula secukup rasa
Cara menyediakannya
1. Peram burung puyuh dengan serbuk kumyit dan 1 sudu besar garam. Kemudian goreng rendam (deep fry)
2. Di periuk berasingan, tumis cili merah, cili padi, halia, bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk lumat.
3. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato.
4. Tuangkan satu cawan air, tunggu hingga mendidih.
5. Akhir sekali masukkan kicap manis sesudu. Kacau dan tutup api.
6. Kemudian tuangkan sos ke atas burung puyuh yang telah digoreng tadi.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment