Bahan-bahannya:
Bahan A:
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1 cawan koko/milo
3 sudu gula
3 biji telur ayam
1/2 sudu teh tartar
Bahan B
1 1/2 cawan Tepung gandum
1 sudu tepung jagung dilarut dengan 4 sudu air
1/2 sudu teh vanilla
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C (Ganache)
300 gram coklat masakan
3 sudu makan buku mentega
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan susu pekat
Bahan D (Hiasan)
Hirisan Badam, ceri, strawberi, anggur dll
Cara menyediakannya
1. Masak minyak, serbuk coklat (kita guna milo), susu pekat, susu cair dan gula. Gaul rata sampai sebati. Kemudian sejukkan.
2. Pukul telur dengan krim tartar selama 3 minit (guna blender je). Bila dah kembang, masukkan bahan A tadi bersama telur dan kisar (blender) selama 5 minit.
3. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B. Kacau dengan mixer
4. Kemudian masukkan air tepung jagung
5. Tuangkan vanilla. Kemudian pindahkan adunan ke dalam blender. Kita kisar supaya dapat hasilkan coklat yang betul-betul moist
6. Tuang dalam loyang, tutup dengan plastik wrap. Kukus selama sejam. Dah masak, sejukkan
7. Patahkan coklat masakan
8. Susu cair dan susu pekat digabungkan bersama
9. Masak dengan renehan kembar (double boiler). Bila susu panas sedikit...
10. Masukkan coklat masakan. Masak coklat sampai cair
11. Tutup api, kemudian barulah masukkan mentega. Kacau sehingga larut
12. Simbah ke atas kek, biarkan 15-20 minit
13. Selepas itu taburkan badam atau ceri atau strawberi. Hirisan badam lebih sedap
14. Baki ganache tu boleh tuang sedikit kat pinggan, biar leleh gitu. Kek dah siap untuk dihadap. Best tau
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment