Friday, 29 November 2013

Resipi Ikan Aya Tumis Santan Ceria

Resipi Ikan Aya Tumis Santan Ceria atau ikan ini juga dikenali sebagai ikan parang, adalah resipi dari pantai timur semenanjung Malaysia.

Bahan-bahannya
3 ekor ikan aya (ikan parang)
7 tangkai cili kering (kalau malas, boleh guna cili boh)
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci belacan  
300ml santan
1 cawan air asam jawa
1 batang serai
1/4 kerek nissan (gula melaka)
Garam dan ajinomoto secukup rasa

Cara menyediakannya:
1. Goreng ikan aya/parang sampai masak. Jangan terlalu garing.

2. Kisar cili kering, bawang putih, bawang merah dan belacan  

3. Tumis bahan yang dimesin

4. Air asam jawa dituang ke dalam tumisan. Seterusnya masukkan 1/4 kerek nissan. Tumis lagi sampai naik minyak

5. Masukkan santan. Kacau rata

6. Kemudian masukkan ikan dan serai yang diketuk. Perasakan dengan Garam dan ajinomoto secukup rasa. Tunggu sampai didih

7. Siap dihidangkan dengan nasi, atau nasi dagang atau dengan lemang atau dengan pulut.
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment