Friday, 1 November 2013

Resipi Asam Laksa Terbaik

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Asam Laksa Terbaik. Resipi Asam Laksa Terbaik pasti menjadi kegemaran keluarga sebagai menu minum petang. Cubalah resipi masakan ini...
   
Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 40 Minit
Keseluruhan: 60 Minit | Jumlah Hidangan: 6-8 Orang
 

Bahan A:
2 liter air
1 kg ikan kembung
100 gm asam gelugur (basuh)
100 gm daun kesum
100 gm lengkuas (titik)
1 batang serai (titik)
1 kuntum bunga kantan (potong)
3 sudu kecil pes otak udang
1 kg laksa basah
Garam secukup rasa

Bahan B:
Nanas (hiris)
Timun (potong nipis dan panjang)
Lada merah (hiris)
Bawang besar (hiris)
Daun pudina
Sedikit petis
Sedikit hirisan bunga kantan

Cara menyediakan:
1. Didihkan air dan rebuskan ikan kembung hingga masak. Angkat dan buangkan tulang ikan. Kemudian siat-siatkan isi ikan.
2. Tapiskan air rebusan ikan tadi dan campurkan bersama isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
3. Kemudian masukkan pes udang dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
4. Sewaktu merebus kuah asam laksa, anda bolehlah tuangkan sedikit air lagi.

No comments:

Post a Comment