Wednesday 21 August 2013

Resipi Laksam Terengganu

ResipiMasakanKini berkongsi resipi masakan yang cukup popular di Terengganu iaitu Resipi Laksam Terengganu. Hidangan yang lazat ini agak renyah skit untuk disediakan. Cubalah Resipi Masakan ini.. 

Penyediaan: 30 minit | Memasak: 20 minit 
 
50 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-5 orang 

Bahan-bahan:
1/2 kg ikan..kembung (bakar dan ambil isi)
3 cawan santan ( 1 biji kelapa)
3 ulas bawang kecil
1 hiris halia
1 bunga kantan
1 sudu besar lada hitam....tumbuk
Garam dan gula secukupnya

Ulam-ulaman [dihiris halus]
Taugeh buangkan akar
Kobis

Daun kesum
Timun

Sambal [ditumbuk saperti sambal belacan]
Cili api
Cili merah
Belacan
Air limau kasturi

Bahan penting.
Laksanya... 

Cara menyediakan:
1. Masukkan semua bahan untuk kuah dalam periuk dan masakkan perlahan-lahan sampai mendidih.
2. Kemudian rasakan masinnya.
3. Hidangkan bersama ulaman yang telah dimayang/hiris halus.
4. Sediakan juga sambal belacan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment