130 gram tepung gandum halus
65 gram gula halus
3 gram serbuk penaik
1 sudu kecil serbuk penaik
30.5 gram serbuk kelapa kering
21 gram kismis
2 cubit hirisan kulit lemon
2 biji telur ayam
30ml air sejuk (cold water)
renjisan jus lemon
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 titik vanila
21 biji chocolate chips
Cara menyediakannya
1. Timbang 8 sudu gula halus dan tepung gandum (130 gram), beratnya jadi 200 gram. Kemudian masukkan secubit kecil garam dan sesudu kecil serbuk penaik
2. Masukkan pula 30.5gram serbuk kelapa kering
3. Kemudian 21 gram kismis
4. Hirisan kulit lemon sehingga dapat dua cubit
5. Pukul dua biji telur sehingga kembang
6. Masukkan hirisan kulit lemon dalam adunan
7. Tuangkan telur
8. Masukkan mixer untuk mengadun adunan, dengan kelajuan nombor dua selama 4 minit.
9. Tuang air sejuk (cold water) 30 ml.
10. Perasakan dengan jus lemon
11. Sesudu kecil serbuk kayu manis
12. setitik vanilla. Kemudian tukar kelajuan nombor 5 dan kacau selama 4 minit lagi.
13. Tuangkan adunan dalam bekas. Kalau nak comel, lapik dengan muffin paper cup
14. Hiasi dengan chocolate chips
15. Bakar dalam ketuhar selama 20 minit, suhu 190'C
16. Agak-agak dia jadi macam ni ke tak. Kalau naik macam ni, kira jadilah
17. Adunan ini lebih kurang 6-7 biji muffin ceria. Kalau kecik cups, lebih banyak muffin.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment