Friday 2 August 2013

Resipi Ikan Masak Stim Ceria

Bahan-bahannya:
peram ikan
5 ekor ikan kecil atau seekor ikan besar
1 sudu kicap manis
1 sudu minyak bijan
1 sudu sos tiram
1 sudu sos ikan (guna budu pun boleh)
1 sudu cuka buah

kukus ikan
semangkuk nenas dihiris dadu
sebiji tomato dihiris dadu
1 biji bawang besar
2 batang serai dititik
4 ulas bawang putih
1 inci halia
5 tangkai cili api
setangkai daun sup dan daun bawang
setangkai daun kesing (daun ketumbar)
2 biji jeruk buah salak dipotong dadu (tak ada pun tak apa)
1/2 cawan air jeruk salak (guna cuka buah pun boleh kalau tak ada jeruk salak. 2 sudu cuka dan air)
1 sudu gula
ajinomoto dan garam secukup rasa

Cara Menyediakannya:
1. Sediakan bahan-bahan kukus ikan ini

2. Sementara itu peramkan ikan dahulu selama 30 minit. Kita peram 2 jam.

3. Lepas itu kombinasi setengah bahan kukus dengan ikan

4. Terlangkup dengan aluminium foil dan tuang baki bahan kukus itu tadi.

5. Tuangkan air jeruk buah salak setengah cawan

6. Kukus ikan. Kita guna aluminium foil, kalau sesiapa ada pengukus sendiri, gunalah. Kita pun kukus guna pemanggang je ni. Kukus dalam 20 minit dengan api besar.
Maaf terlupa nak tangkap gambar masa lauk dihidangkan sebab tak sabar berbuka puasa hehehe..
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment