Thursday 1 August 2013

Resipi Acar Perut Ceria

Tips rebus perut: Pastikan air rebusan di tukar dua kali, lebih lagi elok. Jangan guna air rebusan pertama untuk tujuan stok. Untuk lebih cepat masak, letak sudu ke dalam periuk semasa merebus. Jika tidak mahu berlemak, buang lemak perut.

Bahan-bahannya:
1 kg perut lembu/kerbau/seladang/selembu/kambing/rusa/ atau apa sahaja perut yang diimpikan :)
4 tangkai cili api dihiris halus
1 biji bawang besar dihiris halus
2 cm belacan
1/2 biji lemon
2 sudu cuka buah
2 sudu gula
5 sudu air pekatan asam jawa
garam secukup rasa

Cara Menyediakannya:
1. Rebus perut dengan menyalin air sebanyak sekurang-kurangnya dua kali. Rebusan pertama dalam 15 minit. Rebusan kedua 20 minit.

2. Setelah itu sejat perut terlebih dahulu. Buang air rebusan.

3. Sediakan bahan seperti belacan, bawang besar, air asam jawa, setengah biji lemon dan cili api.

4. Campurkan dan gaulkan perut bersama bawang, belacan dan cili api. Gaulkan.

5. Percikkan dengan jus lemon dan gaulkan adunan

6. Hiris kecil lemon dan campurkan dalam perut tadi. Gaul rata

7. Masukkan air asam jawa dan gaulkan.

8. Masukkan gula. Gaulkan

9. Masukkan garam secukup rasa. Gaulkan

10. Masukkan cuka buah dan gaulkan.

11. Dah siap. Boleh makan gitu aje atau makan dengan nasi ke
SELAMAT MENCUBA


No comments:

Post a Comment