ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Daging Masak Jintan/Ungkep. Resipi Daging Masak Jintan/Ungkep ni adalah antara menu yang cukup sedap dan popular dikalangan masyarakat jawa. Cubalah Resipi Masakan ini..
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 8-10 orang
Bahan-bahan:
1 kg daging, dipotong nipis
1/2 cawan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan halus
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak
Bahan dikisar:
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
5 batang serai
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Masukkan daging dalam kuali.
2. Masukkan bahan yang telah dikisar, minyak, serbuk ketumbar, serbuk jintan halus, air asam, air, gula, garam dan serbuk perasa jika suka.
3. Gaul rata dan masak daging dengan api sederhana sehingga kering.
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 8-10 orang
Bahan-bahan:
1 kg daging, dipotong nipis
1/2 cawan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan halus
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak
Bahan dikisar:
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
5 batang serai
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Masukkan daging dalam kuali.
2. Masukkan bahan yang telah dikisar, minyak, serbuk ketumbar, serbuk jintan halus, air asam, air, gula, garam dan serbuk perasa jika suka.
3. Gaul rata dan masak daging dengan api sederhana sehingga kering.
No comments:
Post a Comment