ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Asam Pedas Tulang Kambing. Resipi Asam Pedas Tulang Kambing ni adalah antara menu yang cukup sedap dan lazat. Cubalah Resipi Masakan ini..
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
1 kg tulang kambing
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Kerisik
Bahan dikisar:
Cili kering 10 tangkai
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
3 ulas bawang merah
Sedikit belacan
Bahan diketuk:
3 batang serai
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan.
2. Kisar semua bahan-bahan B sehingga halus.
3. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yang dikisar, bahan diketuk dan tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati, masukkan air asam jawa dan semangkuk air, garam dan kerisik. Angkat setelah mendidih.
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
1 kg tulang kambing
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Kerisik
Bahan dikisar:
Cili kering 10 tangkai
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
3 ulas bawang merah
Sedikit belacan
Bahan diketuk:
3 batang serai
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan.
2. Kisar semua bahan-bahan B sehingga halus.
3. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yang dikisar, bahan diketuk dan tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati, masukkan air asam jawa dan semangkuk air, garam dan kerisik. Angkat setelah mendidih.
No comments:
Post a Comment