Bahan peram
separuh ekor ayam
1/2 serbuk lada hitam
perahan jus lemon
1 sudu kicap manis
1 sudu minyak bijan
garam dan ajinomoto secukup rasa
bahan goreng
rempah empat sekawan
5 batang cili api
3 biji bawang merah dimayang
3 biji bawang putih dimayang
10 biji lada hitam
1 inci halia dihiris
1 biji tomato dipotong dadu
daun bawang
perahan jus lemon
Cara membuatnya:
1. Peramkan ayam dalam sejam
2. Sediakan bahan-bahan ini
3. Tumis rempah empat sekawan kemudian bila naik bau, masukkan bawang, halia, cili dan lada hitam
4. Masukkan ayam dan goreng
5. Dalam 5 minit, masukkan baki air peram ayam tadi. Terus goreng sampai ayam masak.
6. Masukkan daun bawang dan Perahkan jus lemon
7. Siap untuk dimakan
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment