Monday, 5 August 2013

Resipi Ikan Berlada Ceria

Bahan-bahannya
1 kg ikan
2 sudu serbuk kunyit
10 batang cili kering
1/2 cawan air panas
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 biji cili api
3 biji cili hijau
3 biji cili merah
2 keping asam keping
2 sudu gula
1/2 sudu ajinomoto

Cara membuatnya:
1. Peram sekejap ikan dengan sesudu serbuk kunyit dan sesudu garam

2. Kemudian goreng, jangan sampai garing sangat

3. Sediakan cili kering, rendam dengan air panas dalam 5 minit je

6. Hiris kecil cili, bawang putih dan bawang besar

2. Masukkan cili, bawang putih, bawang besar, cili kering dan sesudu garam. Air cili kering dibuang

3. Kemudian sesudu serbuk kunyit

4. Masukkan dalm 50ml air dan kisar separuh lumat

5. Sediakan 50ml air panas dan rendamkan sekejap dua keping asam keping

6. Tumis bahan yang dikisar tadi sampai naik bau

7. Masukkan dua sudu gula dan asam keping yang direndam tadi. Perasakan dengan ajinomoto. Tumis sampai naik minyak

8. Tuang ke atas ikan goreng

9. Ikan berlada siap untuk dijamah dengan nasi panas
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment