ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Soto Madura, hidangkan ini pasti menu lazat dan sedap di hari raya. Cubalah Resipi ni..
1. Panaskan minyak dalam periuk untuk menumis. Tumis rempah ratus hingga kekuningan. Masukkan bahan2 yang telah dikisar, jintan manis dan ketumbar.
2. Tumis hingga naik bau. Masukkan serai yang telah dititik dan ayam.
Gaulkan ayam bersama2 bahan tumis supayan mesra dalam lebih kurang 5 minit.
3. Kemudian masukkan kerisik dan santan. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
5. Siap untuk dihidangkan. Hidangkan bersama nasi impit, sambal kicap dan timun pusing
Bahan-bahan:
- Seekor ayam – dipotong kecil-kecil
- 1 1/2 biji kelapa – diambil santannya
- ½ biji kelapa – dibuat kerisik
- 3 batang serai – dititik
- Rempah ratus secukupnya – untuk menumis (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- ½ sudu besar serbuk jintan manis
- 6 ulas bawang merah - dikisar
- 6 ulas bawang putih - dikisar
- 1 inci kunyit hidup - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- Sambal kicap
- Hirisan timun pusing
- Tomato
- Nasi impit secukupnya
Cara menyediakan:
2. Tumis hingga naik bau. Masukkan serai yang telah dititik dan ayam.
Gaulkan ayam bersama2 bahan tumis supayan mesra dalam lebih kurang 5 minit.
3. Kemudian masukkan kerisik dan santan. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
5. Siap untuk dihidangkan. Hidangkan bersama nasi impit, sambal kicap dan timun pusing
No comments:
Post a Comment