Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum
1 biji kelapa muda parut atau 3/4 cawan kelapa muda parut
secubit garam
1 cawan air kelapa muda
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu makan gula
Kaedah menyediakannya:
1. Tepung gandum digaul bersama serbuk penaik.
2. Kemudian tuangkan kelapa muda parut. Nisbah dia dengan tepung gandum ialah 1:1
Biasanya kedai tak guna nisbah ini, kadang-kala guna 3-5 cawan tepung dengan 1 cawan kelapa muda parut.
3. Kemudian tuangkan air kelapa muda, taburkan garam dan gula.
Jika tidak ada air kelapa, memadai dengan air tapis.
4. Panaskan kuali, kemudian tuang adunan ke atasnya dan biarkan masak dengan api sederhana selama 10-15 minit bergantung kepada ketebalan.
5. Dah siap, sedap dimakan dengan sambal ikan bilis atau kari.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment