Sunday 15 December 2013

Resipi Lempeng Nyiur Ceria

Resipi Lempeng Nyiur Ceria atau juga dikenali dengan nama lempeng kelapa ceria, merupakan makanan tradisi pantai timur semenanjung Malaysia. Ia turut dijual di kedai makan sebagai sarapan pagi terutama sekali di sekitar Kuala Terengganu dan juga kawasan Tumpat, Kota Bharu dan Bachok. Jom tinjau resipinya. Resipi ini untuk 1-3 keping lempeng nyiur.

Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum
1 biji kelapa muda parut atau 3/4 cawan kelapa muda parut
secubit garam
1 cawan air kelapa muda
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu makan gula

Kaedah menyediakannya:
1. Tepung gandum digaul bersama serbuk penaik.

2. Kemudian tuangkan kelapa muda parut. Nisbah dia  dengan tepung gandum ialah 1:1 
Biasanya kedai tak guna nisbah ini, kadang-kala guna 3-5 cawan tepung dengan 1 cawan kelapa muda parut.

3. Kemudian tuangkan air kelapa muda, taburkan garam dan gula.
Jika tidak ada air kelapa, memadai dengan air tapis.

4. Panaskan kuali, kemudian tuang adunan ke atasnya dan biarkan masak dengan api sederhana selama 10-15 minit bergantung kepada ketebalan.

5. Dah siap, sedap dimakan dengan sambal ikan bilis atau kari.
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment