6-8 ekor ikan saiz sederhana
1 helai daun kunyit
1 batang serai
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
4 genggam udang kering atau udang geragau
Air Asam Jawa
1 inci belacan
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
semua di atas ini, dikisar atau tumbuk
4 sudu cili kisar/boh
2 sudu makan santan kelapa
Kaedah menyediakannya:
1. Tumbuk atau kisar semua bahan
2. Gaulkan bahan supaya sebati
3. Sapukan pada ikan, masukkan dalam kepala dan perut sikit
4. Alas dengan daun pisang dan bakar/panggang ikan sehingga masak
5. Ini rupa anak ikan tenggiri bila dah siap.
6. Ok dah siap ikan bakar ceria. Perahkan dengan asam limau jika mahu.
Kalau nak buat sos dia, bahan di atas digandakan, kemudian masak berasingan dalam periuk.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment