Bahan-bahannya:
1 biji labu
3 sudu gula
2 kerek nissan (gula melaka)
1 sudu gula perang
7-10 helai daun pandan
1-2 biji cengkih (jika suka)
1/4 cawan air (atau kurang dari itu)
1 sudu kapur makan
Kaedah membuatnya
1. Rendamkan labu dengan air kapur paling sekejap 4 jam. Paling best semalaman. Kemudian bersihkannya untuk memasak.
2. Susun daun pandan sebagai alas, dan susun pula labu. Lapik lagi daun pandan dan susun labu lagi
3. Taburkan gula, gula perang dan nissan yang telah dipatahkan. Tuangkan suku cawan air atau kurang dari itu. Air labu pun akan meleleh sendiri nanti.
4. Masak selama 45 minit dengan api kecil. Tutup la periuk tu
5. Siap dimasak, sedapnya
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment