Bahan-bahannya
4 cawan ubi kayu (kita parut 4 batang dapat 4 cawan)
1 cawan santan pekat
1 cawan gula
1/2 cawan gula merah atau nissan (gula melaka)
5 titik pewarna kuning telur
1 biji telur ayam dipukul
Kaedah menyediakannya:
1. Parut ubi kayu. Kalau guna blender, pastikan air ditapis kering
2. Tuangkan santan dan air nissan/gula melaka atau gula merah. Gaulkannya
3. Tuangkan gula dan telur yang siap dipukul dan gaul rata.
4. Letak di atas loyang. Kita guna pemanggang ajaib, dengan api sederhana dibakar 15 minit atas dan 15 bawah. Kalau guna ketuhar, suhu 200 darjah celcius selama sejam.
5. Tunggu sejuk selama 2 jam atau lebih. Kalau nak try panas-panas pun boleh.
6. Akhirnya bingka telah mengeras dan boleh dimakan begitu sahaja
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment