Bahan doh
3/4 cawan air
1/2 cawan minyak panas
2 cawan tepung gandum
1 sudu garam
Bahan inti
3 biji kentang dipotong dadu
1 batang ubi keledek
1 biji bawang besar
1 paket rempah kari (kalau boleh kari ketam/udang)
segenggam udang kering dan ikan bilis ditumbuk bersama
garam secukup rasa
Kaedah menyediakannya:
1. Tuangkan minyak panas ke dalam tepung gandum
2. Relaikan tepung gandum, agar tekturnya hancur. Kemudian taburkan garam. Uli doh
3. Doh siap diuli digentel bulat dan diperam sementara waktu
4. Sementara itu, tumis bawang, udang kering dan ikan bilis yang telah ditumbuk bersama. Kacau sampai naik bau
5. Masukkan keledek dan kentang. Gaul sebati
6. Tuangkan kari yang telah dilarutkan dengan 1/2 cawan air. Kacau sampai kentang menjadi masak.
Perasakan dengan garam dan ajinomoto serta sedikit gula.
7. Seterusnya, uli doh dan masukkan ke atas terap karipap
8. Apabila siap semuanya, boleh goreng rendam (deep fry)
9. Dah siap, lazatnya dimakan panas-panas.
Kaedah yang sama boleh digunakan untuk menghasilkan karipap sardin atau karipap serunding. Cuma inti sahaja berbeza.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment