Wednesday 11 December 2013

Resipi Ketupat Sotong Ceria

Resipi Ketupat Sotong Ceria ini didatangkan khas dari Bachok Kelantan oleh admin nombor 3. Makanan tradisional Kelantan ini juga telah dijadikan makanan jepun tetapi tanpa gula melaka. Selamat mencuba.

Bahan-bahannya
Beberapa ekor sotong (terpulang nak banyak mana, guna sotong saiz sederhana lagi mudah)
1 cawan beras pulut
2 kerek nissan/gula melaka
400 ml santan
daun pandan
lidi pencucuk

Kaedah menyediakannya:
1. Sediakan sotong yang telah dibersihkan kulitnya dan juga beras pulut yang telah direndam sekurang-kurangnya setengah jam. Sumbat pulut memenuhi sotong dan cucuk lubang dengan lidi tajam.

2. Kemudian untuk memasak, masukkan sotong, dua kerek nissan dan daun pandan

3. Tuangkan santan

4. Masak sotong sehingga beras pelut masak. 

5. Nah, siap dimakan dengan lahapnya
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment