Thursday 5 December 2013

Resepi Sup Kambing Mamak

ResipiMasakanKini berkongsi Resepi Sup Kambing MamakResepi Sup Kambing Mamak adalah antara hidangan yang cukup lazat. Cubalah Resipi Masakan ini..

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang


Bahan-bahan:
1 kilo kambing (rusuk)
2 s/b minyak masak
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
5 cawan air
1 batang serai [ketukkan]
Garam
Bawang goreng

Bahan tumbuk:
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam

Bahan rempah tumis:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga

Cara menyediakan:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, kambing dan kacau rata.
4. Masukkan air, serai dan garam. Biarkan mendidih.
5. Masukkan kentang, carrot biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Tutup api dan angkat.
7. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.

No comments:

Post a Comment