Saturday 14 December 2013

Resepi Kari Ketam Sempoi

ResipiMasakanKini berkongsi Resepi Kari Ketam SempoiResepi Kari Ketam Sempoi adalah antara hidangan yang cukup lazat. Cubalah Resipi Masakan ini..

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 25 minit
40 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang


Bahan-bahan:
1 kg ketam, dibersihkan
4 sudu makan rempah kari ikan
1 cawan air
½ liter santan pekat
2 biji tomato
1 biji capsicum
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan dikisar:

2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
3. Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
4. Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Masukkan tomato dan capsicum, kacau sebati biarkan seketika dan padamkan api, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment