Rendang Udang Galah Salai Berkunyit
- 1 kg udang galah(sederhana besar)
- 50 gram serbuk kunyit
- 100 gram bawang merah
- 30 gram bawang putih (dikisar)
- 50 gram buah keras (dikisar)
- 2 batang serai (dikisar)
- 30 gram halia (dikisar)
- 20 gram lengkuas (dikisar)
- 20 gram kunyit hidup (dikisar)
- 10 gram cili giling
- 2 biji santan pekat
- 50 ml air asam jawa
- 3 helai daun kunyit (dihiris halus)
- Minyak secukupnya
Cara-cara:
- Bersihkan udang dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Salai di atas bara api sehingga udang masak. Ketepikan.
- Kemudian, tumis bahan-bahan kisar bersama dengancili giling. Biarkan sehingga terbit minyak dan masukkan santan pekat dan air asam jawa.
- Reneh sehingga kuah menjadi pekat. Masukkan udang yang telah disalai tadi bersama garam secukup rasa. Kacau sehingga rata.
- Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit dan hidangkan.
- Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment