Ayam Percik Terbaik
Bahan-bahan
1 ekor ayam-dipotong besar sikit(ikut citarasa anda)
5 ulas bawang merah-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
1 inci halia-dikisar
Garam-dikisar
Bahan-bahan(untuk sos)
1 ekor ayam-dipotong besar sikit(ikut citarasa anda)
5 ulas bawang merah-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
1 inci halia-dikisar
Garam-dikisar
Cara menyediakan:
- Rebus atau kukus ayam terlebih dahulu untuk cepat masak. Tetapi jangan terlalu lama.
- Campurkan bahan-bahan perapan dan kisar kesemuanya.
- Perap kisaran bersama ayam untuk jangka masa 45 minit.
- Bakar ayam yang telah diperap.
- 1.5 inci halia-dikisar
- 5 tangkai cili kering-dikisar
- 1 batang serai-dikisar
- 2 pek santan pekat-dikisar
- 8 ulas bawang merah-dikisar
- Cebisan asam keping-dikisar
- Garam dan gula-dikisar
Cara sediakan sos
- tumis semua bahan-kacau sentiasa dengan api yang perlahan sehingga kuah pekat
- Perasakan dengan sedikit garam mdah gula.
- Lumurkan sedikit kuah ke atas ayam yang sedang dibakar.
- Ulang lumuran berulang kali agar ayam mampu menyerap kuah yang lebih banyak.
- Dan ayam anda yang siap dibakar sedia dihidangkan.
Ayam percik ni memang istimewa dimakan di makan dengan nasi dan yang paling sedap di makan begitu sahaja
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment