Sunday 6 July 2014

Resepi Ayam Percik Terbaik

Ayam Percik Terbaik

Bahan-bahan 
1 ekor ayam-dipotong besar sikit(ikut citarasa anda) 
5 ulas bawang merah-dikisar 
3 ulas bawang putih-dikisar 
1 inci halia-dikisar 
Garam-dikisar
Cara menyediakan:
  1. Rebus atau kukus ayam terlebih dahulu untuk cepat masak. Tetapi jangan terlalu lama.
  2. Campurkan bahan-bahan perapan dan kisar kesemuanya.
  3. Perap kisaran bersama ayam untuk jangka masa 45 minit.
  4. Bakar ayam yang telah diperap.


Bahan-bahan(untuk sos)

  • 1.5 inci halia-dikisar
  • 5 tangkai cili kering-dikisar
  • 1 batang serai-dikisar
  • 2 pek santan pekat-dikisar
  • 8 ulas bawang merah-dikisar
  • Cebisan asam keping-dikisar
  • Garam dan gula-dikisar
Cara sediakan sos
  1. tumis semua bahan-kacau sentiasa dengan api yang perlahan sehingga kuah pekat
  2.  Perasakan dengan sedikit garam mdah gula.
  3. Lumurkan sedikit kuah ke atas ayam yang sedang dibakar.
  4.  Ulang lumuran berulang kali agar ayam mampu menyerap kuah yang lebih banyak.
  5.  Dan ayam anda yang siap dibakar sedia dihidangkan.
Ayam percik ni memang istimewa dimakan di makan dengan nasi dan yang paling sedap di makan begitu sahaja

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment