Friday, 4 July 2014

Resepi Rendang Daging Hitam



Rendang Daging Hitam 


Bahan-bahan 
500 g daging
20 tangkai cili kering dikisar - cili boh pun boleh
4 cm halia
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai dititik
4 sudu besar kicap pekat - kalau tak de boleh
ganti dengan 6 sb kicar cair + 1 sb sos tiram.
Minyak untuk menumis
1tsb cuka makan
2 sb kerisik
Garam dan gula secukupnya
daun pandan untuk wangi (jika suka) 

Penumis 
4 ulas bawang kecil dihiris
1 kulit kayu manis
3 tangkai bunga lawang
3 biji buah pelaga 

Cara Memasak 
1. Cili kering, bawang besar dan bawa putih dikisar halus. 
2. Panaskan minyak serta tumis bawang kecil yang dihiris bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi. 
3. Masukkan bahan kisar dan biarkan sehingga hilang bau cili. 
4. Masukkan daging yang telah dipotong kecil dan serai. Tunggu sehingga daging empuk. 
5. Masukkan kerisik, cuka, gula dan garam mengikut selera. Biarkan sehingga kuah agak pekat. Dah masak, hidangkan sebagai juadah pembuka selera. 

No comments:

Post a Comment