Ikan Bakar Daun Pisang Dan Air Asam
Bahan-bahan
- ikan yang telah bersihkan dan dipotong-ikan sederhana besar
- serbuk kunyit
- cili padi-dikisar
- cili merah-dihiris
- belacan-dibakar
- bawang merah-dihiris
- garam-secukup rasa
- sos ikan-secukup rasa
- jus limau
- serai-dihiris
- minyak masak
- daun pisang
Cara menyediakan:
- perapkan ikan dengan serbuk kunyit(rempah kari pun boleh gak)
- kisar atau blend cili merah,bawang,serai dan belacan(jangan terlalu cair atau terlalu pekat)
- panaskan pan letakkan minyak dan tumis barang yang dikisar@diblend
- masukkan air limau,sos ikan dan garam-masak dengan api sederhana sehingga pekat
- bila bahan yang ditumis telah pekat letak kan dengan rata di daun pisang
- letakkan ikan dan bungkus ikan menggunakan daun pisang tadi
- lepas tu bolehlah panggang @ bakar menggunakan arang atau oven
Untuk membuat air asam
Bahan-bahan
- 1 sudu pes asam jawa
- 5 biji cili padi-kalau nak pedas boleh tambah lagi-dihiris
- 3 biji cili merahdihirais
- 1-2 biji bawang besar-dihiris
- belacan-dibakar
- garam
- gula
Cara-cara
- larutkan pes asam jawa dengan air shingga menjadi jus asam jawa-sederhana pekat
- campurkan semua bahan-bahan yang dihiris
- perisakan dengan garam dan gula
- ok da siap
siap selesai boleh dihidangkan..best panggang kat tepi pantai dengan family..bubuh limau sikit sebelum makan ikan bakar ni..memang mengancam
No comments:
Post a Comment