Sunday 1 June 2014

Resepi Ikan Bakar Daun Pisang Dan Air Asam

Ikan Bakar Daun Pisang Dan Air Asam


Bahan-bahan
  • ikan yang telah bersihkan dan dipotong-ikan sederhana besar
  • serbuk kunyit
  • cili padi-dikisar
  • cili merah-dihiris
  • belacan-dibakar
  • bawang merah-dihiris
  • garam-secukup rasa
  • sos ikan-secukup rasa
  • jus limau
  • serai-dihiris
  • minyak masak
  • daun pisang
Cara menyediakan:
  1. perapkan ikan dengan serbuk kunyit(rempah kari pun boleh gak)
  2. kisar atau blend cili merah,bawang,serai dan belacan(jangan terlalu cair atau terlalu pekat)
  3. panaskan pan letakkan minyak dan tumis barang yang dikisar@diblend
  4. masukkan air limau,sos ikan dan garam-masak dengan api sederhana sehingga pekat
  5. bila bahan yang ditumis telah pekat letak kan dengan rata di daun pisang
  6. letakkan ikan dan bungkus ikan menggunakan daun pisang tadi
  7. lepas tu bolehlah panggang @ bakar menggunakan arang atau oven
 
Untuk membuat air asam

Bahan-bahan
  • 1 sudu pes asam jawa
  • 5 biji cili padi-kalau nak pedas boleh tambah lagi-dihiris
  • 3 biji cili merahdihirais
  • 1-2 biji bawang besar-dihiris
  • belacan-dibakar
  • garam
  • gula
Cara-cara
  1. larutkan pes asam jawa dengan air shingga menjadi jus asam jawa-sederhana pekat
  2. campurkan semua bahan-bahan yang dihiris
  3. perisakan dengan garam dan gula
  4. ok da siap
siap selesai boleh dihidangkan..best panggang kat tepi pantai dengan family..bubuh limau sikit sebelum makan ikan bakar ni..memang mengancam

No comments:

Post a Comment