
Gulai Lemak Ketam
Bahan-bahan_(A)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 1/2inci kunyit hidup
Bahan-bahan (B):
2 inci halia
1 1/2inci kunyit hidup
Bahan-bahan (B):
1 biji nanas-dpotong bulat
4 biji kentang-dbelah 4
500g santan
1/2 tin susu cair
air secukupnya
garam
gula
sedikit perasa(jika suka)
2 kg ketam
Bahan-bahan (C):
*10 biji bawang kecil
*daun kari secukupnya
p/s: Bahan A untuk di kisar,
Bahan C untuk di tumis darat.
Cara-cara:
satukan bahan (A)dan bahan (B) ke dlm periuk kecuali nanas,
dgn api sederhana perlahan,kacau selalu hgga mendidih dan cukup rasa...
kacau selalu utk elak santan bergentel...
masak hgga semua cukup rasa,kemudian,masukkan nanas..
kacau hgga nanas cukup lembut...
dlm kuali lain,panaskan minyak,tumis bahan (C) tumis hingga Wangi dan garing,
dlm kuali lain,panaskan minyak,tumis bahan (C) tumis hingga Wangi dan garing,
masukkan dlm periuk ketam td dan tutup rapat2...
biarkan selama 30 min...
buka dan kacau...
sedia dhidang...
No comments:
Post a Comment