Monday 9 June 2014

Kek Lapis Sarawak

Kek Lapis Sarawak

Bahan-bahan:

Bahan A : Dipukul kembang dan ringan
** 250 gm susu pekat
** 250 gm butter


Bahan B :

** 6 biji telur gred A ( jika gred B..7 biji)
** 1 cawan gula halus
** 2 cwn tepung naik sendiri
** 1 s/k esen vanila
** 1 s/k ovallete


Bahan C :
** Kurma / Asam flake / prune / kismis / coklat chips


Cara menyediakan:

** Pukul gula dan telur satu persatu sehingga kembang dan gebu / ringan.

** Masukkan bhn A , ovallete , dan esen vanila.Kacau rata.

** Masukkan tpg sedikit demi sedikit sehingga habis.

** Panaskan oven api atas shj, suhu 170'c

** Masukkan 2 sudu besar adunan dlm loyang yg telah dilapik kertas minyak.

** Bakar selama 10 minit.Slps itu lapiskan lagi serta letak kurma @ apa yg disukai dan bakar
10 minit lagi..

** Begitulah sehingga habis.Setelah habis , akhir sekali bakar menggunakan api bwh shj selama
30 minit.

No comments:

Post a Comment