Sambal Petai Udang
Bahan-bahan:
- 300gm udang-buang kulit
- 4 papan petai-di buang kulit
- 10 tangkai cili kering-dikisar(ikut selera pedas yang anda kehendaki)
- 3 biji bawang besar-dikisar
- 1 biji bawang putih.-dikisar
- belacan-dibakar sehingga naik bau dan dikisar
- 1 keping asam gelugur.
- Gula-secukup rasa.
- Garam-secukup rasa.
- Minyak
*sebelum kisar cili kering cuci dan rebus dulu supaya menjadi lembut
Cara menyediakan:
- panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dikisar-sehingga naik bau
- masukkan udang dan petai dan dikacau sehingga rata
- tambahkan garam,gula dan asam gelugor
- tambahkan air sekiranya terlalu kering
- masak dengan api perlahan sehingga cili masak dan menjadi pekat
- siap untuk dihidangkan
*kalau nak guna air asam jawa pun boleh cuma jangan gunakan asam gelugor
*jangan lupa keluarkan asam gelugor semasa dihidang nanti sambal jadi lebih masam
ok siap dihidangkan dengan nasi putih.memang puas hati makan.pedas dan memikat..
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment