Thursday 26 June 2014

Resepi Rendang Ala Siam

Dr Fouziah
Rendang Ala Siam 

Bahan bahan:

500g ayam (basuh dgn sedikit garam atau tepung gandum 

3 labu bawang besar


5 ulas bawang putih
1/2  inci halia
2 sudu cili boh/ cili serbuk
9 biji cili api - blh tambah jika suka yg meletoppp pedasnya
2 cawan santan pekat
2 cawan air
8 helai daun limau purut
3 batang serai
1 sudu besar asam jawa- jadikan 1 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
 
Cara menyediakan:
1. Kisar bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, cili api dan halia.
2. Masukkan bahan kisar dan cili ke dalam kuali (tak perlu  tumis) + ayam + 2 cawan air + garam+ air asam jawa+ serai yang diketuk
3. Masak sehingga kuah tinggal 1/4 daripada asal...agak keringlah.. 
4. Masukkan santan dan gula. (Kalau suka agak manis boleh dimasukkan sesudu lagi gula).
5. Hiris halus-halus daun limau purut dan taburkan ke dalam masakan.
6. Bila masakan sudah pekat bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment