Saturday 7 June 2014

Resepi Cucur Udang Meletop

Resepi Cucur Udang
Cucur Udang Meletop

Bahan-Bahan Cucur Udang Meletop


2 cawan tepung gandum

1/2 camca besar instant yeast (mauripan)

1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi boleh sukat dekat 2 cawan air dia)

1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)

5 pokok kuchai, cuci dan kerat-kerat

1 pokok daun bawang, hiris

1/3 camca teh serbuk kunyit

1 camca teh garam

20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering-kering dengan paper towel

1 biji telur di kocok

1 sudu kecil baking powder 

 

BAHAN SOS LADA :


5 biji cili merah

1/3 cawan gula pasir

1/4 cawan cuka

3 ulas bawang putih

1/4 camca teh garam

Cara Menyediakan


1) Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam, telur dan baking powder dan kacau rata.

2) Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sedikit).

3) Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap dalam 30 minit.


UNTUK SOS LADA :


1) Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk.

2) Masukkan gula dan garam.

3) Masak dengan api perlahan hingga pekat.

4) Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat.

5) Sejukkan~.

UNTUK CUCUR :

1) Panas kan minyak untuk goreng terendam.

2) Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas.

3) Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas.

4) Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi).

5) Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. 


Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba~.

No comments:

Post a Comment