Hinava
Hai semua.harini saya nak kongsi resepi dari negeri di bawah bayu. Anda kenal atau tidak ini adalah makanan tradisional dan makanan kegemaran negeri sabah.cara penyediaan nya ringkas dan rasa pun sedap.Bahan pun mudah didapati.
Bahan-bahan
- Ikan Tenggiri ( Sederhana)
- 6 Ulas Bawang Merah-dihiris
- 2 Ulas Bawang Putih-dihiris
- 3-4 Biji Limau Kapas-diperah untuk jus
- halia-setengah inci
- garam-secukup rasa
cara penyediaan
- bersihkan ikan dan asingkan isi dengan tulang-perisi halus-galus
- toskan isi ikan dengan air panas
- masukkan bahan yang telah dihiris dalam isi ikan-gaul hingga sebasti
- tambahkan jus perahan limau
- tambahkan sedikit garam-secukup rasa
*saya tak toskan pun isi ikan saya biarkan ikan masak dengan air limau je
hinava ni saya makan ratah begitu je.Boleh juga makan dengan nasi putih buat macam kerabu
Ok selamat mencuba
No comments:
Post a Comment