Bahan-bahannya:
5 biji pisang masak (ikutlah pisang apa, kalau alah dengan pisang emas, jangan guna pisang emas)
250 gram tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 sudu kecil serbuk penaik
1/3 sudu kecil garam
1 sudu makan gula
150 ml air tapis
Cara membuatnya:
1. Hancurkan isi pisang
2. Sediakan bahan wajib ini iaitu soda, serbuk penaik dan tepung gandum. Kalau tak ada soda dan serbuk penaik, jemput pisang/cekodok tak berapa comel.
3. Kemudian masukkan sedikit gula dan garam. Gaul sebati.
4. Masukkan sebutir telur ayam dan gaul laju-laju. Tak perlu guna mixer pun.
5. Panaskan minyak dan celupkan sesudu makan penuh adunan ke dalam kuali minyak panas.
6. Inilah hasilnya jemput pisang ceria. Cekodok ini boleh dibuat sarapan atau minum petang.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment