ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Ayam Percik Lada Hitam. Resipi Ayam Percik Lada Hitam ni adalah antara menu yang istimewa untuk hidangan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..
Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 25 Minit
Keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 6-8 Orang
Bahan-bahan:
1 ekor ayam [belah 4]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
1 batang serai [ketuk]
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
1 s/b lada hitam
5 tangkai cili api
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai
Cara menyediakan:
1. Bersihkan ayam.
2. Masukkkan semua bahan dalam kuali dan biarkan mendideh.
3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang.
4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas]
5. Masukkan kuah yang lebihan sehinga agak pekat.
6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya.
Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 25 Minit
Keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 6-8 Orang
Bahan-bahan:
1 ekor ayam [belah 4]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
1 batang serai [ketuk]
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
1 s/b lada hitam
5 tangkai cili api
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai
Cara menyediakan:
1. Bersihkan ayam.
2. Masukkkan semua bahan dalam kuali dan biarkan mendideh.
3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang.
4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas]
5. Masukkan kuah yang lebihan sehinga agak pekat.
6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya.
No comments:
Post a Comment