ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin. Resipi Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin ni adalah antara menu untuk hidangan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..
Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 25 Minit
Keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 6-8 Orang
Bahan-bahan:
2 ekor ikan patin
250 ml santan
3 batang serai (ketuk)
4 sudu besar tempoyak
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan dikisar:
15 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi
2 cm kunyit hidup
Cara menyediakan:
1. Bersihkan ikan patin dengan asam jawa.
2. Masukkan bahan dikisar ke dalam periuk bersama santan dan serai.
3. Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air.
4. Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur.
5. Kacau semula selama 10 minit kemudian tambahkan garam secukup rasa.
Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 25 Minit
Keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 6-8 Orang
Bahan-bahan:
2 ekor ikan patin
250 ml santan
3 batang serai (ketuk)
4 sudu besar tempoyak
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan dikisar:
15 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi
2 cm kunyit hidup
Cara menyediakan:
1. Bersihkan ikan patin dengan asam jawa.
2. Masukkan bahan dikisar ke dalam periuk bersama santan dan serai.
3. Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air.
4. Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur.
5. Kacau semula selama 10 minit kemudian tambahkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment