Bahan-bahannya:
150 gram tepung gandum
30 gram tepung jagung
150 gram mentega/marjerin
80 gm gula kastor/halus
270 gram hampas kacang soya kering
Cara membuatnya:
1. Hampas kacang soya dimasukkan ke dalam ketuhar dengan suhu 170'C selama 20 minit.
2. sementara itu, pukul gula dan mentega/marjerin. Kalau nak guna marjerin, guna cap pelangi keluaran Felda, sebab wangi.
3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Gaulkan rata.
4. Masukkan hampas kacang soya yang telah dikeringkan tadi. Gaul rata.
5. Kemudian uli sampai sebati.
6. Masukkan dalam acuan dan bentukkannya. Kalau nak buat kaedah potong pun boleh macam gambar ni. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan 170'C selama dua minit, bakar dengan kadar masa 15 minit.
7. Siaplah biskut kacang soya yang sedap ini.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment