ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Ayam Lada Hitam. Resipi Ayam Lada Hitam ni adalah antara menu yang istimewa untuk hidangan makan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..
Bahan-bahan:
2kg Kepak ayam
3 ulas bawang putih (cincang halus)
5 ulas bawang merah (cincang halus)
100 gm halia (cincang halus)
50 gm serbuk lada hitam kasar
1 sudu kecil minyak bijan
10 tangkai cili merah
5 biji tomato (potong halus)
50 gm daun bawang (potong kecil)
50 gm minyak masak
3 sudu kecil sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia
sehingga kuning keemasan.
2) Kemudian masukkan lada hitam, sos tiram dan ayam.
3) Kacau sekali-sekala sehingga ayam masak. Setelah itu, barulah masukkan
tomato bersama cili merah, daun bawang, garam dan gula.
4) Kacau seketika barulah angkat dan hidang.
Bahan-bahan:
2kg Kepak ayam
3 ulas bawang putih (cincang halus)
5 ulas bawang merah (cincang halus)
100 gm halia (cincang halus)
50 gm serbuk lada hitam kasar
1 sudu kecil minyak bijan
10 tangkai cili merah
5 biji tomato (potong halus)
50 gm daun bawang (potong kecil)
50 gm minyak masak
3 sudu kecil sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia
sehingga kuning keemasan.
2) Kemudian masukkan lada hitam, sos tiram dan ayam.
3) Kacau sekali-sekala sehingga ayam masak. Setelah itu, barulah masukkan
tomato bersama cili merah, daun bawang, garam dan gula.
4) Kacau seketika barulah angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment