Bahan-bahan:
3 keping tempe yang besar
2 ulas bawang putih dikisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng.
Cara menyediakan:
1. Tempe dipotong memanjang dan dibelah dua setiap potongan. Kemudian digaulkan dengan bawang putih, serbuk kunyit, jintan manis, jintan putih, ketumbar, garam dan sedikit air. Perap selama 1/2-1 jam.
2. Panaskan minyak dan goreng tempe sehingga kekuningan dan garing. Angkat dan dihidangkan.
3 keping tempe yang besar
2 ulas bawang putih dikisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng.
Cara menyediakan:
1. Tempe dipotong memanjang dan dibelah dua setiap potongan. Kemudian digaulkan dengan bawang putih, serbuk kunyit, jintan manis, jintan putih, ketumbar, garam dan sedikit air. Perap selama 1/2-1 jam.
2. Panaskan minyak dan goreng tempe sehingga kekuningan dan garing. Angkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment