Thursday, 30 May 2013

ResipiMasakanKini - Pais Ikan Selayang

Bahan-bahan :
6 ekor ikan selayang (sardine) 
4 biji bawang merah #
3 ulas bawang putih #
2 batang serai #
1 sudu besar ketumbar biji #
3 cm kunyit hidup #
3 cm halia #
3 cm lengkuas #
1 susu besar pes asam jawa #
1/2 cawan lada kisar
Sedikit garam, serbuk perasa dan gula jika suka.
1/2 cawan air
Daun pisang secukupnya - dilayur


Cara menyediakan :
1. Ikan dibersihkan dan dipotong dua.

2. Kisar semua bahan2 yang bertanda (#) hingga halus. (Jangan banyak sangat letak air masa diblender sebab adunan ni elok pekat sedikit, supaya senang nak digaul bersama ikan semasa dibungkus nanti).
3. Masukkan bahan2 kisar kedalam bekas dan campurkan bersama lada kisar, garam dan serbuk perasa dan sedikit gula. Gaul rata dan perasakan sedikit masam dan manisnya. Ikut selera masing2 lah ya.
4. Kemudian masukkan pula ikan dalam adunan tersebut dan gaul rata. 
5. Ambil daun pisang yang dipotong empat segi dan masukkan 3-4 potong ikan bersama dengan sedikit adunan tersebut. Bungkus dengan kemas seperti bungkusan nak buat lepat. Susun dalam pinggan dan buat sampai habis. 
6. Kukus dalam kuali yang bertutup dengan api yang kecil hingga air kering sedikit. Bila dah kering sedikit (maknanya ikan dah masaklah tu) tutup api dan angkat.
7. Untuk menambahkan kelazatan hidangan ni, ikan yang siap dikukus tu boleh juga di bakar sedikit dalam oven sehingga agak kering sebelum dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment