Monday 27 May 2013

Resepi Paprik Ayam (sayur Kubis)

Biasanya orang makan paprik sayurnya kubis bunga, kacang panjang, tomato. Tapi kali ini kita nak masak guna kubis sayur dan bukan kubis bunga. Best tak? Try dulu.. kalau tak minat, gunalah kubis bunga hehehe.

Bahan-bahan:
~ 4 ulas Bawang merah dihiris ->tumis
~ 2 ulas bawang putih dihiris dan ketuk ->tumis
~ 1 inci halia dihiris ->tumis
~ 1/2 biji bawang besar
~ 2 sudu sos tiram
~ 2 sudu sos cili
~ 2 sudu cili boh (chili paste)
~ 1 sudu kicap pekat
~ 2 sudu cukup rasa (atau 2 cubit garam dan 1 cubit ajinomoto secukup rasa)
~ 1 sudu gula (tak suka manis, jangan bubuh ya))
~ sayur-sayuran (biasa orang guna kubis bunga, lobak merah, bawang besar, kacang panjang, tomato, cendawan dan kubis sayur)
~ 400 gram ayam (ayam bandar, ayam hutan, ayam serama, ayam katik, ayam belanda semua boleh)
~ 1-2 helai daun limau purut

Cara-cara:
1. Standby barang tersebut

2. Tumis bawang yang kena tumis tu. Tumis sampai naik bau

3. Masukkan ayam dan goreng. Bukan goreng sampai keemasan, tapi goreng sampai masak.

4. Masukkan ramuan sos kita tadi (sos tiram, cili boh, sos cili, kicap pekat) dan gaul sampai rata

5. Masukkan cukup rasa dan gula

6. Masukkan sayur-sayuran dan daun limau purut. Gaul sampai didih

7. Dah siap untuk dihidangkan. Bolehlah makan.
Nampak simple sebab sayur kite bubuh kubis sayur dan bawang besar je.
Tapi best... walaupun sayur tak 'grand' hehehe
SELAMAT MENCUBA


No comments:

Post a Comment