1 ekor ikan tongkol bersaiz sedang
1 cawan lada kisar
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup *
1 inci belacan * - dibakar sekejap
1 sudu besar rata ketumbar biji * - disangai sekejap
1 sudu kecil lada hitam biji *
1 batang serai * - dihiris
2 batang bunga kantan
1 ikat daun kesum
Belimbing buluh secukupnya - dibelah dua
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
Minyak untuk menumis
( Bahan bertanda * di blender halus)
Cara menyediakan :
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan blender hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan goreng lagi hingga pecah minyak.
3. Bila dah pecah minyak masukkan air dan kacau sebentar kemudian masukkan ikan, asam gelugor dan biarkan hingga mendidih.
4. Bila dah mendidih masukkan bunga kantan, daun kesum, belimbing buluh, garam dan sedikit gula kacau rata.
5. Biarkan sebentar, kemudian perasakan dan bolehlah matikan api. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment