Monday, 27 May 2013

ResipiMasakanKini - Daging Masak Beriani

Bahan-bahan :
600 gm daging lembut 
4 sudu besar rempah beriani - bancuh dengan sedikit air
1 cawan yogurt plain
2 sudu besar tomato puree
3 biji kentang - potong kecil
3 biji buah tomato - mesinkan dengan 2 cawan air
8 biji buah tomato ceri
2 batang lada merah - belah dua
2 batang lada hijau - belah dua
2 labu bawang besar - hiris bulat
1 pokok daun ketumbar - hiris kasar
garam secukup rasa

Bahan kisar halus :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Bahan tumis :
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari

sedikit minyak masak untuk menumis

Cara menyediakan :
1. Daging dibersihkan, potong kiub dan tos airnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.

3. Masukkan bahan kisar dan rempah berani yang  dibancuh dengan sedikit air serta daging tadi. Kacau rata dan biarkan sehingga naik minyak.
4. Masukkan buah tomato yang telah dimesin dengan air dan juga tomato puree. Biarkan sehingga daging empuk.
5. Masukkan kentang dan yogurt. Masak sehingga kuah pekat dan naik minyak. Kacau sekali sekala.
6. Masukkan buah tomato ceri, lada merah dan lada hijau, bawang besar dan juga daun ketumbar. Perasakan garamnya dan angkat.
7. Hidangkan dengan nasi beriani atau nasi kegemaran yang lain.

No comments:

Post a Comment