Saturday 25 May 2013

Resepi Nangka Goreng Ceria (Cheer Jack fruit Fried)

Nangka yang dibeli di supermarket mungkin sedap sebab manis-manis. Tapi masalahnya lepas 2-3 hari dalam peti ais, jadi masam sebab nanka tu terlampau masak. Selamatkan nangkamu itu....

Bahan-bahan:
~ Beberapa isi nangka tanpa biji
~ 5-7 sudu besar Air tapis
~ 5 sudu besar Tepung gandum
~ Secubit garam
~ Sesudu besar gula

Cara-cara
1. Bancuh tepung, gula, garam dengan air, jangan terlampau cair ya sayang..
Lepas tu golekkan nangka kita yang hampir nak masam tu. Tapi kalau tak ada nangka masam, nangka manis pun boleh

2. Goreng deep fry sampai keemasan

3. Nah selesai sudah. Tak lama, dalam 10 minit dah boleh melantak. Best kalau dihidang bila dah kurang panas, sebab nanti meletup lidah.
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment