Thursday 16 May 2013

ResipiMasakanKini - Ketam Bercili

Bahan-bahan:
1/2 kg ketam - dibersihkan

Bahan dikisar:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah

Bahan lain:
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 1/2 sudu besar gula
sedikit belacan

Cara menyediakan:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Tambahkan 1/2 cawan air. Masukkan sos cili, sos tomato dan sedikit belacan.
4. Masukkan ketam didihkan. Masukkan gula dan kacau kuah hingga pekat.
5. Tutup api, ketam bercili sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment